2. diena – ko ēst svaigēdājam un cik tas maksā

10.00 – atkal auzu pārslas ar jūras sāli.. tas man tā ļoti iegājies pēdējos dažos mēnešos.. 250 grami – apm. 20 sanīmi

14.20 – 2 lieli āboli – ap 500g – apm. 35 santīmi

21.00 – svaigu šampinjonu salāti – sastāvā – 300g šampinjoni (jo baltāki jo labāk), 1 vidēja izmēra sīpols, olīveļļa, ūdens un jūras sāls. izmaksas apm. 60 santīmi

svaigo šampinjonu salātu pagatavošana

šampinjonus sagriežam vēlamajā smalkumā, piegriežam veselu sīpolu un pieberam jūras sāli. ja sēņu daudzums ir 300g, tad pielejam apm. 3 ēdamkarotes olīveļļas un ap 12 ēdamkarotēm ūdens. labi samaisām un salāti gatavi apēšanai!

22.10 ap 70g indijas riekstu un liels ābols – ap 200g, rieksti – 50 santīmi, ābols – 12 santīmi

kopējās 2. dienas izmaksas – 1.77ls

nav jau tā labākā lieta vakarā ēst, bet kaut kā tā sanāk 🙂
bet smaguma nav. tas ir viens no izteiktiem svaigēšanas rezultātiem – pēc ēšanas nav saguruma, miegainības un spēku izsīkuma, kad gribās pagulēt. nogurums kā tāds pat varētu teikt, ka zūd. dzīvā barība dod daudz enerģiju, tas arī laikam ir saguruma sajūtas noņēmējs..

vasarā bija spilgts piemērs skeptiķiem, ka neēdot gaļu, bet “graužot zaļumus” utml.. neesot spēka.. bet spēks ir pat vēl vairāk! ceļot pagrabu tika pārcilātas daudzas tonnas smilšu, pirms pagraba vēl sanāca ar rokām izrakst nelielu dīķi, kur smelt ūdeni augu laistīšanai, un spēks vēl pat pāri palika 🙂 svaigēšana ir viena brīnumaina lieta!

to nav iespējams ne izjust ne aptvert kamēr tas nav pamēģināts vismaz uz mēnesi!

6 thoughts on “2. diena – ko ēst svaigēdājam un cik tas maksā”

  1. Vai ir vajadzīga jūras sāls? Tas der? Vai augos jau nav sāls?
    Pārslas ir tvaicētas, vārītas tas pats jau sanāk. .

  2. @Anonymous jūras sāli pagaidām lietoju, jo vēl gribās to lietot. jūtu, ka tuvākajā nākotnē varētu arī to vairs nelietot. vislabāk jau būtu uz ķeltu jūras sāli pāriet (tādā gadījumā, ja tomēr sāls tiek lietots..), tik izmaksas salīdzinoši lielas. http://www.celticseasalt.com, kas ir pagaidām lētākā atrastā vieta, kur to iegādāties maksā kilogramā ar visu sūtīšanu 10ls.

    nevārītas vai vārtītas auzu pārslas nav tas pats.. arī apstrādei ir savi “līmeņi”, vari izvārīt tā, ka ķīmiskais sastāvs ir pamatīgi mainīts, barība organismmam pinībā neatpazīstama un bez vērtības..

    uzvāri auzu pārslas, izžāvē un pēc tam salīdzini ar nevārītām pārslām. bez vārīšanas noteikti jau stāv bilde acu priekšā 🙂

    tā pat kā rieksti – veikalos parasti pārdod riekstus bez dīgšanas spējām, tie jau ir kā apstrādāti, bet, ja mēs riekstu uzcepsim vai izvārīsim, tas iegūs pilnīgi savādāku struktūru! un noteikti ne to veselīgāko… organismam toksisku…

  3. Nav viegli, ka pat riekstus grūti nopirkt ar pārliecību, ka tas viss nav pārkaltēts. Varbūt, kokos rieksts nav termiski pārkarsēts?
    Pamēģināju auzu graudus izmērcēt. Nācās izliet. Garša bija nepatīkama. Un pilnīgi nemaz nebija līdzīga garša auzu pārslām.
    Vai, Tev, Kaspar, ir kādreiz ienākusi doma atteikties no slēptās termiskās apstrādes?

  4. @Normunds šobrīd pārsvarā riekstus pērku ar visām čaulām – valriekstus un zemesriekstus. rīgas centrāltirgū tiem ir ļoti labas cenas – valrieksti 2ls/kg un lazdu rieksti 1.60ls/kg. bija gan cerība, ka sanāks pašam no lazdām salasīt, bet nekur lazdās riekstus neatradu.

    šiem diviem riekstiem ir tik bieza čaula, ka tos termiski apstrādāt šķiet diezgan neiespējami.

    nākošajā gadā domāju, ka auzu pārslas veikalā vairs nepirkšu, jo uzzināju par bezmizu auzu pārslu šķirni. padomā to audzēt pašam.. atradu arī, kur latvijas teritorijā tā ir nopērkama. nezinu gan kā būs ar ievākšanu utml, bet nu gan jau ko sadomāšu..

    bet jā, ar laiku padomā it tikt vaļā no jelkādas ķīmiskas un termiskas apstrādes audzējot visu pašam.. ir protams vēl daudzi pieradumi, kā piemēram ēst banānus, apelsīnus utt – lietas, kuras nav audzētas te pat latvijā..

    nesen nāca prātā doma, ka vajadzētu uztaisīt mēneša eksperimentu un pārtikt tikai no latvijā audzētas barības.. bet nu šobrīd tas šķiet mazliet par ekstrēmu.. labāk nogaidīšu līdz pavasara beigām, kad būs vairāk uz vietas audzēti zaļumi dabūjami.

    sakneņi nav tā iecienītākā lieta, bet tas ir pamatā tas, kas šobrīd no latvijā audzētajām lietām dabūjams..

  5. @Normunds nevar zināt ar ko šie auzu graudi ir apstrādāti.. arī auzu pārslas reizēm garšo pilnīgi neēdami.. parasti lietuviešu izpildījumā.. no veikalā pērkamajām vislabākās šķiet herkulesa auzu pārslas 1.5kg papīra iepakojumā. arī par papīru viņiem bonuss!! 🙂

    auzu pārslas var arī dabūt lētāk – pērkot pa taisno no, piemēram, rīgas dzirnavnieka, uzreiz lielo maisu! laikam 40kg..

    par to auzu audzēšanu.. uzgāju, ka ir nopērkama tāda auzu pārslu taisāmā mašīnīte. pilnīgi mehāniska bez elektro motora. maksā gan ap 80ls. jāpasūta gan no ārzemēm.. ja ir bezmizu auzas, tad ir pavisam perfekti – mājas apstākļos var iegūt auzu pārslas! varbūt arī var iztikt bez pārslu taisīšanas, tik ar graudiem.. pirms tam jāsaaudzē un jāpamēģina..

  6. Palasījos, sagribējās no rīta auzu pārslas. Dodos tūlīt apliet, lai līdz rītam izmirkst 🙂

Comments are closed.