3. diena – ko ēst svaigēdājam un cik tas maksā

10.20 – pirms došanās snaudā ar ūdeni aplietās auzu pārslas labi samaisītas, lai būtu pienīgas, ar jūras sāli. 250 grami – apm. 20 sanīmi

16.30 – apēdu 1 kilogramu rīgas centrāltirgū pirktas zaļās vīnogas. kilograms maksāja 70 santīmus.

18.00 – nelobīti rīgas centrāltirgū pirkti valrieksti. ~400 grami. izmaksas – 80 santīmi.
~ puse no svara aiziet čaulās. nelobītos riekstus pirku tādēļ, ka tie ir svaigāki (šinī gadījumā pavisam svaigi – šī gada raža) un dzīvi, jo čaula to pasargā no apstrādes.

20.10 – banānu, hurmas un spinātu zaļais kokteilis –

3 banāni ~350g – 11s
1 hurma ~300g – 30s
spināti ~200g – 40s

sastāvdaļas pirku rīgas centrāltirgū. cena kilogramā:
banāni – 30s/kg
hurma – 90s/kg
spināti – 2ls/kg

zaļā kokteiļa pagatavošana..

saliku blenderī ~ 200g spinātus, 3 banānus un 1 hurmu, pieleju ūdeni, lai augļi varētu sablenderēties, sablenderēju un kokteilis gatavs izdzeršanai!

miksēt var vis dažādākos augļus un zaļumus, kaut vai pētersīļus, kātu seleriju, salātus utt.
var sķist, ka šīs lietas kopā neiet pēc garšas, bet pamēģini! katru reizi var taisīt savādāku kombināciju! ja zaļumi nav vairāk par 50% no kopējā sastāva, gan jau, ka garšos labi! 🙂

nevajadzētu gan jaukt ar augļiem dārzeņus – bietes, burkānus utt. tie savā starpā ne pārāk sadzīvo..

kokteilis ir ērti paņemams līdzi pudelē vēlākai izdzeršanai ārpus mājas. tas glabājas dažas stundas, itsevišķi, ja vēsumā.
visērtāk protams ir paņemt neapstrādātus augļus..

24.00 – 3 banāni ~350g – 11s

3 dienas izmaksas kopā – 2.62ls

ja tiek lietota dzīvā barība, nav jāuztraucas par patērētās barības daudzumu, jāēd tik cik gribās.. tā nav diēta, tā ir dzīve..

lomu vēl spēlē ieradums ēst daudz kā tas arī ir manā gadījumā.. es vienmēr esmu ēdis daudz un šis pieradums joprojām saglabājies.. ir atšķirība vai ēst tad, gad gribās vai ēst tad, kad organismam vajag.. laika gaitā pētu šo lietu un esmu pārliecināts, ka gūšu risinājumu.. kā ēst tik cik vajag.. arī no resursu viedokļa tā ir vis labāk, jo pārsvarā resursi tiek tērētu, lai apmierinātu iegribu nevis vajadzību.. nu kautkātā 🙂

13 thoughts on “3. diena – ko ēst svaigēdājam un cik tas maksā”

  1. jauki, paldies ka atgādināji par sēnēm – šampinjoniem, būs jāuzņammā:)
    blenderi gan derētu ieviest kādu kājminamo, elektriskais nav neko zaļdzīvesveidīgs 😀

  2. @Ansis Liepa nu ņem par labu! :)) šampinjoni feinā lieta. mūsu apstākļos gan laikam diezgan sarežģīti uzaudzēt..

    blenderim itkā var sametināt ar velo minamo variantu, tik sākumā jātiek pie metināmā aparāta un jumpravas “pļavā” pie tik jaudīga enerģijas avota. dzīvoklī metināšana nebūs tas feinākais variants 😀
    un vēl metināt jāiemācas! 🙂

    bet pilnīgi un noteikti, velo blenderi kaut kad vajadzēs sataisīt!

  3. bet kaapeec tu eed banaanus ? Tie neaug latvijaa un ja visa pasaule nebuutu kluvusi industriaala un samaitaata, nekad arii te neaugtu.

  4. bet, piemēram,austersēnes un šitaki sēnes var izaudzēt tepat Latvijā. 🙂

  5. @juris es nekad neesmu teicis, ka ēdu tikai to, kas aug latvijā 🙂
    kā jau kādā iepriekšējā komentārā minēju.. pagaidām sanāk pārsvarā ēst augļus – banānus, hurmu, apelsīnus, citronus, laimus, avokado, ananāsus utt.. kuri no citām zemēm ievesti.

    ir padomā laika gaitā pāriet uz latvijā audzētām lietām, bet tas vairāk saistās ar domu audzēt visu pašam.

  6. kur var iegādāties tās dzīvās auzu pārslas, kādas viņas vispār izskatās?

  7. ja domā bezmizu auzas, tad tās ir nopērkamas selekcijas stacijā. tās ir paredzētas sēšanai.

    variants ir pirkt auzu pārslas eko veikalos vai bioloģiskajās saimniecībās, kur tās ražo. labākas tās noteikti būs, bet kautkādu apstrādi tām laikam veic, jo tiek audzētas auzas ar mizām, kurām to mizu nemaz tik vienkārši nav dabūt nost..

  8. oij ņamma ņamma 🙂 tie šampinjoni ir super labie. palīdz remdēt manu akūto sēņu trūkumu/deficītu organismā. paldies!

  9. njā, biju atradusi, vienu recepti, bet kad iedziļinājos, tajā šitaki sēnes tomēr tika tvaicētas. vajadzētu apvaicāties citiem svaigēdājiem, ko viņi domā par sēņu ēšanu.
    bet nu maziņš offtopic: kā skatos Tava līdzšinējā 4 dienu ēdienkarte ir ir diezgan vienveidīga. es parasti iedvesmu smeļos šajā lapā http://gliving.com/category/greenchefs/rawrecipes/

    varbūt, ka dažas receptes šķitīs par pinķerīgu, tomēr ir vērts pamēģināt, mazliet pamainot sastāvdaļas – aizvietojot mums nepieejamās ar mums pieejamajām 🙂

  10. Ēst tad, kad nepieciešams, vai tad kad prasās, tiešām ir smalka lieta 🙂 Labu laiciņu jau neēdu tā saucamo “smago” pārtiku, nonācu arī līdz diezgan svaigai ēšanai, jo tāda ir prāta daba (domāšana) vēl un vēl, vairāk un vairāk, svaigāk un svaigāk. Piedzīvoju arī to prāta skaidrumu, enerģijas daudzumu, svara samazināšanos. Tas viss bija ļoti jauki, līdz brīdim, kad sāka prasīties šokolāde, kuru arī sāku ēst vairumā, kā rezultātā pieņēmos svarā 😀 Gribu uzsvērt, ka ne jau šokolāde vai svaigēšana bija cēlonis manai galējībai, bet prāta galējību daba: VĒL UN VĒL, SVAIGĀK UN SVAIGĀK. Paralēli protams sanāca lasīt grāmatas, un acis atvēra Ekharta Tolles (Eckhart Tolle) grāmatās izklāstītais, un tā pielietošana manā ikdienā! Visu šo ēšanu arī turpinu, bet nu jau redzu to smalko robežu, kad patiešām nepieciešams un to ko prāts saka, ka vajag 😉

Comments are closed.