dzīvās bezmizu auzas veikalā “grauda spēks”


beidzot!! ir iespējams dabūt termiski neapstrādātas auzas un to pārslas!

pavisam nesen atvēries viens lielisks veikaliņš ar lielisku ideju – dažādi graudi un to milti, kuri ir svaigi malti, tur pat uz vietas – grauda spēks. veikals atrodas rīgā, lāčplēša ielā 61

pirms, nu jau 3 gadiem, mamma uzdāvināja maizes mašīnu, un es cepu maizi, milti bija kļuviši par ļoti aktuālu lietu – rudzu bīdelētie, kviešu pilngraudu, utml.. kurus nebija nemaz tik vienkārši atrast. pēc dažu mēnešu maizes cepšanas pārgāju uz svaigēšanu un miltu aktualitāte zuda, bet neskatoties uz, ļoti priecīgi, ka šie labumi “graudu spēkā” ir pieejami tiem, kuriem tas ir aktuāli vai būs! savas maizes cepšana jau ir ļoti liels solis!

visvairāk iepriecināja, ka ir pieejamas latvijā audzētās bezmizu auzas. tā ir tāda šķirne, kurai atšķirībā no parastajām auzām nav pielipusi miziņa, tādēļ arī tās sauc par bezmizu auzām.

uz vietas notiek arī šo auzu placināša tā iegūstot auzu pārslas, kuras atšķirībā no citām pieejamajām auzu pārslām nav tvaicētas, tātad lieliksi piemērotas svaigēdājiem!

auzu pārslas es lietoju tās aplejot ar aukstu vai siltu (ne karstu) ūdeni un atstāju uzbriest. vismaz uz stundu. pēc tam pievienoju medu un sāli, un labi samaisu.

1kg pārlas uz vietas placinās ~9 minūtes, bet pa to laiku var parunāties, kā vismaz man sanāca, ar ļoti saprātīgu cilvēku, veikala idejas autoru un realizētāju, raimondu. paldies raimond par šo iespēju!

18 thoughts on “dzīvās bezmizu auzas veikalā “grauda spēks””

  1. hah, tieši vakar tur biju. uzzināju par tādām auzu pārslām, kas nav termiski apstrādātas – tātad der svaigēdājiem. iedomājos, ka tev tādas noderētu 🙂 un re kā!

  2. manuprāt, cenas nav lielākas kā lielveikalos (mazo ražotāju iznīcinātājos) un ja sanāk noteikti ir vērts iegātāties daudz svaigāku produktu.

  3. Vai šīs auzas var lielot tāpāt tradicionālajai auzu pārslu putras vārīšanai >?

  4. Vai svaigēdāji ēd, piemēram, lasi vai foreli, kas nav termiski apstrādātā?. Vai arī svaigēšana ir ekstrēmāka vegānisma forma?

  5. @asdf

    Ja ķermenis prasa ēst lasi vai foreli, kura nav termiski apstrādāta, tad tas ir jādara. Ķermenim ir vienalga, ko Tu esi no sevis iedomājies 😉 … tas protams pielāgosies, bet šeit ir jautājums par kādu ceļu, vardarbīgu vai elegantu 😉

    Te ir smalka robeža, starp to ko Tavam ķermenim patiešām vajag un to, ko Tev prasa prāts, ieradums, atkarība, muļķīgas domas utt. 😀

    Svaigēšana man pašam patīk, bet šogad (starp citu pirmā ziema) man prasās pupas, zirņus, kurus, lai apēstu man tie bija jāvāra (izņemot saldētos zaļos zirnīšus)! Tad nu nākas atteikties no svaigēdāja titula un ēst to ko vajag 😉
    Redzēs kā būs vēlāk, bet pieturos pie svaigēšanas principiem … saprāta robežās 😉

  6. @ilmaros
    “(izņemot saldētos zaļos zirnīšus)”

    Svaigēšana un sasaldēti produkti…
    Vai tas sader?
    Saldēšana ir līdz -30 grādiem.
    Principā arī tāda termiskā apstrāde produktos kaut ko sagrauj vai maina. Kāpēc domājat, ka tas ir mazāk nepareizi nekā karsēšana?

  7. @aironija

    Pirmkārt, jau jāsaka, ka nevis nepareizi, bet piemērotāk … man un vēl citiem.
    Ja cilvēks ēd varītu, ceptu vai sazin kādu pārtiku, tad tur nekā slikta vai nepareiza nav 😉

    Runa notiek par izvēli (protams, ja var izdarīt izvēli un ieradums nevalda pār Tevi), pieredzi un no tās izrietošo rezultātu 🙂

    Karsēšana un sasaldēšana ir divi prētēji spēki, kas iedarbojas uz produktu katrs savā veidā.

    Ja uzmanīgi pavērojam apkārt, tad ir redzams, ka aukstumā viss saglabājas ilgāk un pēc atsaldēšanas, tas ir maksimāli tuvu tam stāvoklim, kāds tas bija pirms tam. Es nesaku, ka nekas nemainās 😉

    Teiksim tā -45 līdz +45 ir dabā normāli sastopams lielums, tur nav nekā tāda. Tādēļ svaigēdāji pieturās pie šī diapazona 😉 Gatavotais ēdiens līdz +45 grādiem vienkārši ātrāk sabojājas (nedomāju šeit žāvēšanu). Kā arī pamēģinot sasaldētu pārtiku, sevišķi neko nejūtu, ka manam organismam tas sagādātu problēmas 😉 … protams, ja pirms tam to atsaldē :D:D:D

    Bet kurš dzīvais organisms var izturēt 100grādus un vairāk? Cik man zināms, tad pie šādām temperatūrām dzīvais kļūst nedzīvs.

    Kāpēc es izvēlos maksimāli dzīvāku pārtiku? Tas tikai tāpēc, ka es tā jūtos labāk, jūtos dzīvāks, izskatās, ka arī veselība paliek labāka, enerģijas ir vairāk utt.

    Kāpēc es uzsāku šo visu padarīšanu? Tāpēc lai iegūtu citu rezultātu. Ar ēšanu vai neēšanu var tiegan tieši iedarboties uz to.

    Priekā 🙂

  8. interesējoties par vegānisma un svaigēšanas jautājumiem secināju, ka graudi ir “ēdami” vai nu diedzēti vai arī pamatīgi izvārīti, jo ja ēdam nediedzētus svaigus, tad ilgtermiņā varam pamatīgi sabojāt locītavas un šķiet arī asinsvadus. Tā kā par šo tēmu lasīju ļoti sen, tad, diemžēl precīzu informācijas avotu nosaukt nevaru. Man pašai šķiet, ka tas bija lapā http://www.syroedenie.com publicētajā A.Čupruna grāmatā “Svaigēšana” (lapa un grāmata krievu valodā).

  9. Vai aukstums nesagrauj daļu uzturvielu, vitamīnu? Vai varat piedāvāt pētnieciskus datus par to?

  10. Es teiktu, ka Kaspars ir kaut kur pazudis un nu jau gandrīz mēnesis pagājis, kopš nav ne ziņas, ne miņas.

  11. @aironija daļa vērtības augļus sasaldējot iet bojā, jo pat sagraizot augu neliela daļiņa tā vērtības zūd, bet fermenti tajā saglabājas arī sasaldējot. līdz ar to tā ir dzīva barība.

    atsalstot mainās sasaldētā augļa konisistence, jo ledus kristāli sadur augļa šūnu sieniņas.

  12. @ilmaros pākšaugus var ēst svaigus, piemēram diedzētas lēcas, zaļos zirnīšus, ķīnas pupiņas, cūku pupas..

    visiem pākšaugiem man ir izveidojusies recepte – izdiedzē kādu no nosauktajiem pākšaugiem, pierīvē klāt sīpolu, pārlej ar nelielu daudzumu linsēklu eļļu, pieber karriju, ķimenes un sāli.

    un variācijām var pielikt nedaudz blenderētas lobītās saulespuķu sēklas ar nelielu daudzumu ūdens, lai būtu krēmveidīga masa.

  13. @kaspars strazdiņš

    Paldies, Kaspar, būs jāizmēģina 🙂
    Kad svaigās cūku pupas pamēģināju, biju patīkami pārsteigts par to garšu 🙂

    Bet pret diedzējumiem pirms laba laiciņa atpakaļ man vēderā bija liels protests 😉
    Bet visdrīzāk tas tāpēc, ka aizrāvos ar to svaigo ēšanu, kuru sasteidzu, kā arī diedzējumu apjomi bija par daudz.

    Lai vai kā, taisīšu jaunu piegājienu 😀

  14. Šis ir fantastiski labs veikaliņš! Nesen iepirkos – uz vietas maltus graudus, kurus ikdienā lietoju maizes vietā jo maizi vairs negribas.. Sapratu ka vairs nepirkšu 4 graudu pārslas veikalos pēc vairāku graudu maisījuma lietošanas..
    Novēlu veikaliņa vadītājam Raimondam veiksmi un jaunus veselīgus produktus papildinājumā.. ! 🙂

  15. Paldies Kasparam un visiem par jaukajiem vārdiem 🙂 Prieks censties!

    Svarīga ziņa visiem kailo auzu faniem – šobrīd veikalā ir pieejami pēdējie ~150 kg auzu – papildinājums tikai oktobrī. Šis apjoms varētu pietikt kādiem 2 mēnešiem.

    Ja izdosies viens eksperiments ar parasto auzu apvalka atdalīšanu izmantojot berzēšanas metodi, tad būs arī parastās auzas, bet par to ziņošu vēlāk. Pagaidām tikai kailās.

Comments are closed.