medus..

medus
ar medu ir viltīgi.. reizēm tas tiek termiski apstrādāts, tā zaudējot lielāko daļu savu labumu..

tādēļ neiesaku medu pirkt lielveikalos, jo kā esmu novērojis, medus tur ir pavisam dīvains. nezinu par visiem nopērkamajiem variantiem, bet pāris, cik esmu mēģinājis…

bez termiskās apstrādes ir vēl viena viltība.. tam bieži vien lielākas pelņas meklējumos tiek pievienots cukurs.. parasti tās ir divas metodes – vai nu pavisam ekstrēma metode – sajaukt ar cukura sīrupu pa tiešo… no šāda medus protams vēlams izvairīties..

vēl viena viltība, kura nav tā trakākā, bet tomēr… bišu piebarošana ziemā ar sīrupu. šo metodi latvijā izmanto laikam lielākā daļa bitenieku. biteniekiem ieguvums ir tāds, ka tie no bitēm paņem daudz vairāk medus, jo medu bites vāc kā barību ziemai, bet medus vietā bites daļēji tiek barotas ar cukuru.

visgodīgākā metode, bet no pārdošanas viedokļa mazāk izdevīga (ko nu kurš uzstāda par prioritāti) ir daļēja medus paņemšana neizmantojot nekādus aizstājējus. tā lai ziemā medus pietiek gan bitēm gan arī pašam biteniekam.

“ekoloģisks” medus vēl nenozīmē, ka ziemā bites netiek piebarotas ar cukuru. par ekoloģisku medu laikam var uzskatīt tādu medu, kurš tiek savākts no bišu saimēm, kurām, kaut kādā konkrētā rādiusā nav lielceļu un ar pesticīdiem, un citu ķīmiju, apstrādātu lauku.

vegāni parasti medu izslēdz no lietojamā uztura un es būtībā kā vegāns svaigēdājs (vai precīzāk pa lielam augļēdājs) tomēr izlēmu par labu medum, rēķinoties ar to, ka medu no bitēm var savākt arī draudzīgā veidā, neaizstājot to bitēm ziemā ar cukuru…

rezumējot: medu būtu vēlams pirkt ekoloģisko, pie zināmiem un uzticamiem dravniekiem un, ja ir iespēja pie tāda dravnieka, kurš nepiebaro bites ziemā ar cukuru.

un protams labākajā gadījumā, ja ir tāda iespēja turēt bites pašiem! ieguvumi pa lielam ir divi – savs medus un vairāk apputeksnēti augi apkaimē, kas arī nozīmē lielākas ražas!

14 thoughts on “medus..”

  1. Piekrītu.

    Par pārāk augstā temp. vārīto medu lasīju to, ka medus virspusē veidojas tādas kā baltas putiņas, burbulīši. Esmu ļoti maz novērojis. Vēl tāds medus ilgi saglabājas šķidrs. Bet pēc garšas var just – tāds medus ir skābs, viss veikala medus tā garšo..
    Medu arī atjauc ar ūdeni līdz pieļaujamai koncentrācijai, vai pat sajauc dažādu veidu medus, piemēram, kā tos RIMI medus. Rezultātā apakšā nosēžas savādāks slānis. Tas medus vispār drausmīgs. Ieved pat no Āfrikas, un standarti zemi, tā kā diastāze(bioloģiskās aktivātes rādītājs) ir vismaz 8. Savukārt dabīgam Latvijas medum vērtība var būt pat 6 reizes lielāka.
    RIMI divreiz lētāks, bet sešas reizes sliktāks, par to kurš labāks spriediet paši..

    Pēc piredzes varu teikt, ka pilnīgi dabīgam medum nekas nestāv blakus.. To var ēst un ēst.. 🙂

    Vairāk par medu: http://medusbite.times.lv

  2. Mēs ar bitēm darbojamies 2 gadus – tikai pašu patēriņam, kā rezultātā cenšamies visu darīt pēc labākās sirdsapziņas. Bet ar to piebarošanu ir tā, ka ar cukuru piebarotas bites labāk pārlaiž ziemu, jo var gadīties, ka rudenī ievāktais medus var nederēt ziemošanai un saime var iznīkt. Savukārt ar cukurudeni piebarojot tādas problēmas nav. Un arī šo cukur-medu bites pašas pa ziemu arī patērē. Savukārt to medu, ko bitēm atņem – nes jau jaunās bites.

    Šobrīd gan esam sasējuši prāvu lauku ar ežziedēm, kas teorētiski zied rudenī un dod ļoti daudz medus un varētu it kā iztikt bez cukura, tomēr tikai teorētiski.

  3. es pirms kluvu par svaigedeju, stradaaju 2 g medus veikalinaa kas atrodas A.kalnina ielaa, un varu teikt ka tas medus shkirnas kuras ir shkidras un caurspidiigas peec konsistences – tas jau bija sildiitas (kaut gan ja silda udens peldee pie 40-60g – labums nezuud), jo reaali medus peec savakshanas var palikt shkidrs kaadus 2-max3 meneshus – tas ir juuniju, juuliju, augustu. ja perkat medu citaa gadalaikaa – vienmeer perciet biezo medu :)(: tieshaam tikai intuitiivi var saprast vai bitinieks ir godiigs vai nee: attiecibaa uz peibaroshanu ar cukuru

  4. Ja, tieši tā .Es pērku medu no dravnieka ,kas bites nepiebaro ne ar sīrupu ne ar cukuru.

  5. Man pieder neliela bišu saime.Nekad neesmu piebarojis bites ar kaut kādiem sīrupiem ,cukuriem .Medus pietiek radiniekiem,un varu vēl pārdot kaimiņiem,kā arī viņu draugiem.Medus viennozīmīgi ir labs un garšīgs ,un medu kas pirkts veikalā nu nevar nosaukt par medu.Protams piekrītu ka daudz kas atkarīgs no dravinieka godaprāta ,bet pazīstu daudzus ,kas strādā godīgi.

  6. Agrāk pirku medu pie pazīstamiem biškopjiem , tagad arī viršu vai kadu citu augu kas pie mums neaug, kaut arī man pašai ir dažas bišu saimes. Ja netālu ir rapša lauki, tad tādu medu atstājot bitēm, tās priecīgas nebūs, jo nomirs badā. Rapša medus paliek kā krams un ļoti ātri tā ka bites to nevar ziemā lietot. Saimes būs pagalam. Ja rapša lauku blakus nav, ja vasarā nav lapu izsvīduma medus tad jau varētu teorētiski atstāt TIKAI medu. Ja jums nav bites, tad jau nevar saprast kā viņas darbojas. Gar malām ligzdā ir vasarā vāktais medus, vidū peri,rudenī kad bērni iznāk no šūnām ,vidus ligzdā paliek tukšs, tur tad arī bites saliek izbaroto sīrupu. Tur viņas arī ziemo.Un šī barība kas vidū, tiek izlietota pirmāk.MEDU PĒRKOT TAM JĀBŪT ASAI GARŠAI.Pēc garšas vajag vadīties. Man ļoti garšoja āboliņa medus. Pēc izskata balts kā cūku tauki ar ļoti maigu garšu. Sen neesmu tādu dabūjusi.

  7. Šogad mūspusē pēc ilgāka laika medoja liepas. Vīgriezes var just klāt. Uz viršiem bites nevedu, to neprotu viņu izspiest, jo viršu medu nevar izmest. Spiež ar visam šūnām. To nopirkšu no bitenieka kas ved uz viršiem. Lai veicas savu medu atrast! Šogad pienenes pie mums nemedoja. Žēl. Brīnišķīgs medus.

  8. Ar medu var lieliski mazgāt matus. Iesmērē matos un kadas minūtes 20 patur.Izskalo. VISS. Var medu sajaukt ar olas dzeltenumu kas arī darbojas līdzigi. Es šampūnus lietoju ja nav laika sev. Visuma ļoti reti.

  9. @silvestra paldies par dalīšanos pieredzē!
    pieredze ar bitēm ir. bērnībā ar to biju arī diezgan aizrāvies, lasīju vienu seno laiku bišu grāmatu, palīdzēju vecmammai un vectēvam ar bitēm, sviedu medu utml..

    doma nākošgad tikt pie kādas bišu saimes!

  10. @nabusha
    Nu, nu, nu – ja strādājat medus veikalā, tad vajadzētu zināt, ka medu nedrīkst sildīt temperatūrā, kas augstāka par +40 grādiem!!!

  11. Kaspar, ja nu kas – mana mamma ir biškope un mums ir gana liela drava. Līdz ar to Tev netālos kaimiņos ir kārtīga drava un lieli medus krājumi! 😉

Comments are closed.