paštaisīta eļļas svece..

parafīnu taisa no naftas, vasku atņem bitēm..

neviens no šiem variantiem nešķita īsti lāga esam un biju kāda cita risinājuma meklējumos..

nāca prātā augu eļļa. un kaut kas arī sanāca!

paņēmu nelielu gabaliņu linu lupatiņas, satinu nelielu rullīti un aptinu to ar diegu (lai būtu blīvāks un neliektos, jo tas stāvēs eļļā nevis cietā parafīnā vai vaskā) . tas ir deglis. ar plastilīna gabaliņu to iestiprināju pie maza trauciņa pamatnītes un pielēju rapšu eļļu. un deg! pat ļoti labi deg!

vienīgā lieta par, kuru šobrīd nav īsti skaidrība.. no uguns izdalās acīmredzami kvēpi.

varbūt kādam ir izskaidrojums?

metode šķiet ļoti efektīva tajā ziņā vien, ka eļļu ir iespēja spiest pašiem (kas kaut kādā rada lielāku neatkarību) un uztaisīt svecīti ir elementāri.

litru eļļas var ilgi kūpināt 🙂

13 thoughts on “paštaisīta eļļas svece..”

  1. Droši vien tie kvēpi no linu lupatiņas, jo paliek vairāk pilnībā nesadegušu atlikumu nekā parastajās svecēs. Kādu diegu tu ņēmi priekš sveces, noteikti vajag no kāda dabīga materiāla? Kā arī gribēju paprasīt, kā pašam mājas apstākļos ir iespējams izspiest eļļu no eļļas augiem?

  2. Vai tad vaska svecēm vajag parafīnu?
    Domāju, ka vasks tāpēc arī ir vasks, jo kāds viņu saražo 😉 un labs biškopis paņem vasku tikai tik daudz no rāmjiem lai paliktu bitēm.
    Ja jau ejam tik “tālu”, tad ļaunāk ir nogalināt rapsi (tas nozīmē arī jebkuru augu) lai iegūtu no viņa eļļu 😉

    Arī par uguni ir interesanti – kāpēc viņš ir vajadzīgs un 100 dažādu variantu, kā var viņu iegūt, izmantojot atjaunojamos resursus un brīvi pieejamās enerģijas. Tajā pašā laikā atstājot dzīvus kokus un augus.

  3. @Kaspars Vaikulis varbūt kautkas ar rapšu eļļu.. būs jāpamēģina arī ar kādu citu. no linu lupatiņas diez vai, jo tā aktīvi netiek dedzināta. tā nepārtraukti piesūcas ar eļļu un eļļa izdeg.

    jā, deglim jābūt dabīgam materiālam – linu, kokvilnas, kaņepes striķis utml.
    sintētiskie izkustu.

    šī ir izplatīta eļļas spiede http://piteba.com/eng/index_eng.htm

    ir gan 100 eiro, bet tas ir uz ilgu laiku! vēl ir variants šo spiedi replicēt 🙂
    un viena eļļas spiede var arī būt uz vairākiem cilvēkiem.

  4. @Oskars Strēlnieks kādreiz darbojos ar biškopību. vasks ir blakus produkts medum, jo tiek savākts no rāmīšiem no kuriem izsviests medus. no bitēm paņemot medu, tas ziemā tiek aizvietots ar rafinēto cukuru un cukurs ir kaitīgs ne tikai cilvēkiem 😉 bites tiek novājinātas.

    pārtikā lietoju tikai lietas no augu valsts.

    tas gan. ne vienmēr ir vajadzīga biomasas kurināšana vai nafta..

  5. Paprovē rapšu eļļu ilgāk pakarsēt uz panna un salīdzini to pašu ar vīnogu kauliņu eļļu. Rezultāti būs atšķirīgi. Degšanas temperatūra ir ļoti zemarapšu eļļai. Vēl no kvēpiem var provēt izvairīties, ka ietaisi burciņas vākā caurumu tur ieliec degli, burciņā ielej eļļu. Rezultātam vajadzētu būt labākam, bet par kvēpu daudzumu nezinu. Lai dabūtu bez kvēpiem vajag citu eļļu provēt, vai arī jāskatās pēc cita degļa.
    Kā man patīk šitās alternatīvas!!!

  6. ļoti labi degļi sanāk no tualetes papīra, to sarullējot degļa garumā un vajdzīgajā resnumā, nepārāk blīvi saspiežot. tādi deg pat gandrīz līdz diennaktij, kamēr paši sadeg. bet tas protams no eļļas atkarīgs. kautkāda vislētākā augu eļļa būs derīgāka jo rafinēta un šķidra.
    bet svilinot odīs šāvaitā pēc eļļas.
    senāk pat taisīju no šprotu bundžas – zivis izēduši, eļļa vēl skalojas, tad noloca vāku, vākā caurums – deglis, un eko lampa gatava:)

  7. Iespējams labāk izmantot kaņepju eļļu! To izmantojuši arī senie ēģiptieši. Pietam, no šīs eļļas neizdalās kvēpi! ! 🙂

  8. Kvēpi izdalās nepilnīgas sadegšanas procesā. Googlē iemetot “glycerin fuel” (mmm, jo glicerīnam ir izteikti nelāga īpašība slikti sadegt) var atrast forumus. Praktiski tas pats darbojas arī attiecībā uz eļļām. Tik iespējams, varēs iztikt bez piespiedu O2 pievadīšanas.

Comments are closed.