saldinātāji..

medus
baltais cukurs veselībai kaitīgs saldinātājs. cukurs ir attiecīgā auga atdalīta sastāvdaļa. ja lietojam augus ar augstu cukura sastāvu, tie atšķirībā no nodalītā cukura ir veselīga.
saldos augus var ēst kilogramiem, bet pārmērīgs svara pieaugums, diabēts un kaudze ar citām cukura (un ne tikai) izraisītām sekām nebūs, jo ir pareiza vielu apstrāde organismā. būtībā vielas un fermenti sadarbojas savā starpā.

brūnais cukurs – tas pats baltais cukurs tikai piejaukta melase… ja runājam par veselīgu dzīvesveidu… ir veselīgāki saldinātāji, kurus lietot..

fruktoze – praktiski tas pats, kas cukurs.. veselībai kaitīgs saldinātājs. fruktoze ir attiecīgā auga atdalīta sastāvdaļa. ja lietojam augus ar augstu cukura sastāvu, tie atšķirībā no nodalītās fruktozes ir veselīga.

glikoze – laikam jau tas pats, kas ar cukuru un fruktozi..

medus – veselīgs saldinātājs, īpaši ārstnieciskām īpašībām. piemērots saldinātājs svaigēdājiem!
vairāk par medu šajā rakstā

kļavu sīrups – veselīgs saldinātājs, kurš tiek iegūts tvaicējot kļavu sulu. būtībā kļavas sulas koncentrāts. doma par kļavu sīrupa lietošana diez ko neatbalstu.. tā sanāk tāda diezgan brutāla koka “asiņu” noliešana lielos daudzumos..
svaigēdājiem kļavu sīrups diez ko piemērots nav, jo iegūšanas procesā sula tiek termiski apstrādāta

agaves sīrups – nosacīti veselīgs saldinātājs (informācija par to ir pretrunīga, bet labāk nelietot, jo pārsvarā tā ir fruktoze), kurš būtībā ir sula, kura izspiesta no agaves auga (kaktusveidīgs augs līdzīgs alvejai, no, kura taisa arī tekilu). pēc sulas izspiešanas notiek arī karsēšana, bet ne pārāk augstās temperatūrās, lai nodalītu vēl dažus komponentus. sīrups ir ne pārāk piemērots svaigēdājiem, ir labākas izvēles iespējas.. agaves sīrupu iegādāties var eko veikalos, piemēram biotēkā

stevija – veselīgs saldinātājs, kurš tiek iegūts no auga stevija. stevija ir daudz saldāka par cukuru un parasti lieto veselas vai saberztas stevijas lapiņas. no stevijas tiek taisīti arī koncentrāti. stevijai ir pat konservēšanas īpašības līdz ar to lieliski pielietojama arī ievārījumu cienītājiem. piemērots saldinātājs svaigēdājiem!
steviju var audzēt paši (steviju pavairo ar stādiem, jo sēklas parasti neizdīgst) vai arī iegādāties smalcinātas lapiņas utml.. www.natura.lv
vairāk par steviju šajā rakstā kā arī www.stevija.lv

un par sintētiskajiem saldinātājiem (indēm) kā piemēram aspartēms, kuru lieto “sugar free” produktos nemaz nav jēga runāt…

17 thoughts on “saldinātāji..”

  1. bruunais cukurs tachu skaitaas veseliigaaks,jo ir nerafineets,turpretii baltais-rafineets!taa vismaz liidz shim tika apgalvots. tas pats par saali-baltais rafineetais slikts,peleekais nerafineetais labaaks. kur var palasiit vairaak par cukuru??

  2. Tā jau arī nemaz nav, ka augļi ar augstu fruktozes saturu ir nekaitīgi. Arī tur jāievēro samērība.

  3. @kaspars strazdiņš
    Skaidrs. Tikai nedaudz mulsina tas, ka tik daudzās svaigēdāju receptēs ir iekļauts agaves sīrups. 🙂 Būs vien jāizmanto medus vai jānogaršo stevija.

  4. nesen nobaudīju cukurniedru sulu – arī labs saldinātājs.
    ir arī cukurniedru cukurs nopērkams. grūti gan uz sitienu pateikt, cik labs/slikts.

  5. @Alfreeds stevijas sēklas saglabā savu dīgtspēju ļoti īsu laiku, tādēļ, ja arī sēklas sanāk dabūt, ‘tas parasti nedīkst.. steviju pavairot ar spraudeni ir ļoooti vienkārši.

    procedūra ir šāda:

    atrodi kādu stevijas augu, noplēs nelielu zariņu un iespraud to nelielā puķupodiņā pidītu ar zemi un aplaisti. pēc tam uzliec virsū caurspīdīgu burciņu vai uz plastmasas pudeles apakšējo daļu, lai stevijas spraudenītim veidotos savs mikroklimats.

    burciņa ir ļoti svarīgs posms pavairošanā, jo stevijai patīk mitrums un tā mitrumu aiztur.

  6. Kaspar, ko tu domā par palmu sulu(cukurs), nežēlīgi garšīga. tas ir tas pats , kas kļavu sīrups, vai tomēr atšķirās. Un vēl- vai visas indijas garšvielas arī svaigēdājs var lietot.

Comments are closed.