stevija – augs ar ļoti saldām lapām – dabīgs saldinātājs..

stevija
saņēmos un aizdevos pēc stevijas! jau vairāk kā gadu tā lieta bija kondensējusies.

par steviju varu teikt tikai to labāko! kādēļ lietot kaitīgo cukuru, ja ir pat veselīgs saldinātāja variants! nesatur kalorijas un ogļhidrātus, līdz ar to nemaina cukura līmeni asinīs. stevija ir perfekti piemērota diabētiķiem.

100g smalcinātas stevijas lapas, kuras ir nopērkamas par 2.50ls ir ekvivalentas 1.5kg cukura.

labākais ir tas, ka to var katrs audzēt mājās! šobrīd stādiņi ir nopērkami jelgavā (arī ar sūtīšanu uz citiem latvijas rajoniem) par 5ls, kurus pēc tam ir vienkārši pavairot.
stādiņus gan vēlams iegādāties sākot ar pavasarī, jo stevijai ziemā ir “snaudas laiks”
ar sēklām pavairot ir diez gan bezcerīgi, jo parasti tās atkļūstot līdz latvijai jau ir neauglīgas.. bet pārdod prakstiski tādēļ, ka pērk.. nu viltīgi patiesībā 😀

stevija ir neliels krūms ar zaļām ļoooti saldām lapām. skaistās 300x saldākas par cukuru.

stevija gan cik dzirdēts ir cimperlīgs augs, bet attiecīgi to pieskatot var noteikti gūt labus panākumus! tā kā tas ir silto zemju augs, no pavasara līdz rudenim to var audzēt ārā, bet uz ziemu to jānes uz pagrabu ieziemot.

stevijai ir arī konservēvējošās īpašības, tā kā, ja runājam par cukura aizvietošanu, tad tas ir iespējams pilnībā!

interesants fakts, ka tā isti legāli eiropā kā pārtikas piedevu steviju tirgot nedrīkst, kaut arī piemēram japānā tā tiek lietota jau gadsimtiem ilgi… kā iemesls tam ir “eiropas savienības” nepārliecinātība, vai augs nebūs kaitītgs civlēka veselībai 😀 (secinājumus varam izdarīt paši). pozitīvi gan, ka zināmu organizāciju spiediena dēļ eu ir piešķīrusi stevijai “jaunās pārtikas” titulu, līdz ar to steviju lietot ir legāli…..fa

vairāk informācija par steviju – http://www.stevija.lv
stevijas produkcija latvijā nopērkama http://www.natura.lv tur pat arī var uzzināt vairāk par stevijas stādiņu iegādi.

papildināts: piemirsu pieminēt par saldumu kā tādu… kā jau jebkurš saldums ir ar atšķirīgām niansēm un pie jebkura ir jāpierod. šķiet, ka stevijas saldums no cukura neatšķiras tik ļoti kā medus, bet ir savādāka salduma iedarbība – saldums nav pirmajā brīdi kā cukuram, bet itkā strauji uzaug. tā pietiekoši neparasti, bet feini! lai to saprastu, stevija protams ir jāpagaršo.

ja nav pārliecības, vai stevijas saldums patiks, www.natura.lv birojā ir iespējams paņemt bezmaksas testerīšus. ir gan smalcinātās lapas, gan ekstrakti.

ļoti iesaku pamēģināt! tā ir lieliska, veselīga saldinātāja alternatīva!

9 thoughts on “stevija – augs ar ļoti saldām lapām – dabīgs saldinātājs..”

  1. Ir mēģināts. Smalcinātas lapas noder šķidrumos. Mēģinājām cept kūku. Izdevās, bet nu pie garšas jāpierod.

  2. Tu sāki ar to, ka varot dzīvot savādāk, ne tikai pērkot to, ko reklamē, bet pats tikai reklamē, ko pirkt…

  3. @lee redz kādu priekšštatu esi sadomājis.. 😀 ar šo rakstu apskatu veselīgāku alternatīvu cukuram un tai skaitā, kur to nopirkt gan gatavu pulveri ,gan stādu audzēšanai 😉

  4. Nesen nopirku sasmalcinātas stēvijas lapas, kuras savu funkciju veic, jo tiešām saldina dzērienu, kuram uzliets vārīts ūdens 🙂 … bet pie tās piegarša vai nu jāpierod, vai jādzer bez saldinātājiem 😉

  5. Cukurs tiek izmantots kā konservants ievārījumiem, un “dara” labu darbu, ļaujot ziemā ēst ogas un augļus. Pietiktu ar to, ja viņu nelietotu citiem mērķiem.

Comments are closed.